JRDsign Maintenance: Frans Renner Laatst bijgewerkt 29-9-2014

Native American Flute

De Native American flute of "love flute" wordt gemaakt uit twee stukken uitgehold hout die op elkaar zijn geplakt. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende houtsoorten. Juniperus, kustmammoetboom en ceder zijn erg populair, vanwege de geur van het hout. De zachtere houtsoorten zijn het meest geliefd vanwege de zachtere tonen die ze maken. Hardere houtsoorten zoals walnoot en kersen worden gewaardeerd om de heldere klank.

Hoewel de fluiten traditioneel werden gemaakt van riet, bamboe of een locale houtsoort worden ze tegenwoordig gemaakt van tropisch hardhout of zelfs plastic.


Er zijn verschillende legendes over hoe de fluit ontdekt werd. De specht, die gaten in holle takken maakt op zoek naar termieten, speelt daarin vaak een rol. De wind zou om deze takken waaien en daarbij een geluid maken. Dit werd door mensen opgemerkt en nagemaakt.


De fluit heeft een kenmerkend eigen geluid, en de klanken zijn heel erg rustgevend voor ons gehoor en gemoedstoestand.


Ik heb mijn eerste fluit (van bamboe) op het eigentijds festival in Vierhouten gekocht. Hiervoor had ik nog nooit een fluit bespeeld. Een Peruaan op het festival bracht me de basis beginselen bij, waarna ik meteen verliefd werd op dit instrument. Na veel en lang oefenen ben ik mij meer gaan verdiepen in de verschillende technieken, ritmes en melodieën.